PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

13-01-2017

Woningprijs in 2016 met 9 procent omhoog

De gemiddelde verkoopprijs van woningen is in het vierde kwartaal van 2016 met 3 procent toegenomen ten opzichte van het derde kwartaal. Op jaarbasis bedraagt de prijsgroei in 2016 8,9 procent.

Dat blijkt uit op 12 januari gepubliceerde kwartaal- en jaarcijfers van NVM. De gemiddelde verkoopprijs lag op 1 januari 2017 op 248.000 euro, bijna 20 procent hoger dan op het dieptepunt in 2013. Het verschil met de prijspiek in augustus 2008 bedraagt nog maar 2 procent. Nog nooit wisselden er zoveel huizen van eigenaar als afgelopen jaar. NVM-makelaars verkochten een recordaantal van bijna 165.000 huizen. Dat is een stijging van ruim 16 procent ten opzichte van 2015. De NVM dekt ruwweg 80 procent van de markt. In heel Nederland werden vorig jaar ongeveer 240.000 woningen verkocht, een stijging van zo'n 15 procent op jaarbasis.

De regio’s Amsterdam en Utrecht – met hun bovengemiddelde aantal transacties en sterk toegenomen prijzen - zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer een kwart van de landelijke prijsstijging. In de regio Amsterdam ligt de prijs van de gemiddeld verkochte woning bijna 23 procent boven het niveau van vorig jaar en ruim meer dan de helft hoger dan op het dieptepunt in de crisis (derde kwartaal 2013). In de meeste regio’s van de noordelijke Randstad ligt de prijs al weer 20 procent of meer boven het dalniveau.

Landelijk gezien was het afgelopen kwartaal het twaalfde op rij dat de prijs van de gemiddeld verkochte woning hoger ligt dan een jaar eerder. De looptijd van verkochte woningen bedraagt nu 78 dagen, 23 dagen minder dan een jaar geleden. Het aantal woningen dat in Nederland te koop staat neemt steeds sneller af. Halverwege het vierde kwartaal van 2016 (de peildatum voor het aanbod) stonden er bij NVM-makelaars ruim 92.500 woningen (totale markt: 120.000) in aanbod: 28 procent minder dan een jaar geleden. Ook vergeleken met een kwartaal eerder is er sprake van een daling van het woningaanbod van ruim 8 procent.

In de Randstad ontstaan nu problemen voor starters. Voor die groep is het heel lastig om in de steden nog een betaalbare woning te vinden, bericht de makelaarsvereniging. ‘Met name in de centra van de grote studentensteden moet je veel geld op tafel leggen voor een relatief kleine woning’, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. ‘Ik adviseer kopers dan ook om buiten deze oververhitte centra te zoeken.’



Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info