Property Management

  Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

12-10-2017

Woningmarkt officieel oververhit

Negen jaar na het laatste hoogtepunt, is de huizengekte terug. Door de alleen maar oplopende vraag en verkoopprijzen verklaren makelaars de woningmarkt voor het eerst sinds de crisis oververhit.

Omdat te weinig woningbezitters hun huis te koop zetten, kan simpelweg niet meer aan de vraag naar koopwoningen worden voldoen. Vergeleken met een jaar geleden kelderde het aanbod de afgelopen drie maanden met 37%, zo blijkt uit nieuwe kwartaalcijfers van de Vereniging van Makelaars en Taxateurs (NVM). Het te koop staande aanbod van appartementen is in een jaar tijd zelfs gehalveerd.

„De woningmarkt is op veel plaatsen, met name in de steden, oververhit”, concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Door het opdrogende aanbod, met name in de steden, bleef het aantal transacties via bij de NVM aangesloten makelaars voor het tweede achtereenvolgende kwartaal gelijk met bijna 41.000. Naast de grote Randstadsteden, kende ook een stad als Woerden een daling van 14% in het aantal transacties in vergelijking met een jaar eerder.

De gemiddelde woningprijs ligt met €337.000 inmiddels 8,4% hoger dan een jaar geleden. De gemiddelde prijs voor appartementen is met €207.000 zelfs met 16,5% omhooggeschoten. Jaarsma: „Huishoudens met een beperkte financiële armslag zullen hun heil moeten zoeken in omliggende gebieden of uit moeten wijken naar de vrije huursector.”Terug naar overzicht