Property Management

  Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

24-05-2017

In 2016 18 procent minder mensen uit huurhuis gezet door deurwaarders

Enige tijd geleden maakte Aedes al bekend dat er in 2016 14 procent minder huurders uit hun huis waren gezet dan een jaar eerder. Afgelopen maandag bevestigden de cijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) dit bericht. Gerechtsdeurwaarders ontruimden in 2016 18 procent minder woningen dan in 2015.

Minder ontruimingen en beslagleggingen
Eerder schreven we al over het verminderde aantal huisuitzettingen van huurders door woningcorporaties. Wanneer verhuurder en huurder er echt niet uitkomen wordt er een gerechtsdeurwaarder ingeschakeld. Dit is heel ingrijpend, omdat huurders per direct hun huis moeten verlaten en ook al hun spullen uit de woning worden verwijderd. Volgens de KBvG werden er in 2016 8.100 woningen ontruimd, terwijl dit er in 2015 nog bijna 10.000 waren. Een deurwaarder kan ook beslag leggen op iemands spullen. Met een afname van 7 procent ten opzichte van 2015 kwamen zulke beslagleggingen in 2016 ook minder vaak voor.

Waarom minder woningontruimingen?
De aantrekkende economie, waardoor mensen het over het algemeen financieel weer wat beter hebben, zorgt er deels voor dat er minder mensen hun huis uitgezet hoeven te worden. Volgens de voorzitter van de KBvG komt de daling in ontruimingen ook doordat deurwaarders en verhuurders meer moeite doen voor goed contact met huurders die in de problemen zitten. Er is meer oog voor de problemen die huurders in deze situatie hebben gebracht en er wordt professioneler met ze gepraat. Zo lukt het vaker om huisuitzettingen te voorkomen.Terug naar overzicht