Property Management

  Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

08-09-2017

Laagste huurstijging sinds 2010

De huren zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 1,6 procent gestegen. Dat is het laagste percentage sinds 2010.

Het gaat om de huren van juli 2017, vergeleken met die van een jaar eerder. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schrijft de beperkte stijging toe aan het gewijzigde huurbeleid. De totale huurinkomsten van een woningcorporatie mogen in 2017 met niet meer dan 1,3 procent toenemen.

Vrije sector
Dat drukt de huurstijging bij de corporaties: die steeg per 1 juli van dit jaar met gemiddeld 1,1 procent. Vorig jaar was dat 1,6 procent. In de vrije sector was de stijging in dezelfde periode 2,5 procent, en dat is iets meer dan een jaar eerder (2,3 procent). Het huurbeleid geldt niet voor huizen in de vrije sector.
Sinds 2012 stegen de huren van gereguleerde huurhuizen met 16 procent. In de vrije sector was dat iets lager: 14 procent.

'Huur niet op te brengen'
De Woonbond vindt het goed dat de huren dit jaar minder hard stijgen, maar ziet dat de huren nog steeds veel harder stijgen dan de inflatie en vindt dat er meer moet gebeuren om huren weer betaalbaar te krijgen. Deze kabinetsperiode stegen de huren circa 10 procent boven de inflatie. Veel huurders kunnen de huur amper opbrengen.

"Huurders hebben de huren de afgelopen jaren fors zien stijgen terwijl hun besteedbaar inkomen juist afnam", stelt Woonbonddirecteur Ronald Paping. "Een komend kabinet moet er echt voor zorgen dat huren weer betaalbaar wordt. Dat kan ook, door de belasting af te schaffen die verhuurders over sociale huurwoningen moeten betalen." Dat die wordt doorberekend aan de huurder, heeft volgens Paping geleid tot een 'huurexplosie'.Terug naar overzicht