PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

21-09-2018

Lege winkelpanden ombouwen tot huurwoningen: een oplossing voor het woningtekort?

Het straatbeeld verandert: in steeds meer steden staan winkelstraten vol met lege panden. Terwijl er voor deze winkelpanden geen nieuwe huurders te vinden zijn, staan mensen in de rij voor een betaalbare huurwoning. In Assen worden leegstaande winkelruimtes daarom getransformeerd tot appartementen.

Het aantal leegstaande winkelpanden in Nederland is de afgelopen 14 jaar met maar liefst zevenenzestig procent gestegen, blijkt uit cijfers van vastgoedadviseur Colliers. In totaal staat ongeveer 3 miljoen vierkante meter aan winkelruimte leeg. Naar verwachting worden deze winkelruimtes ook niet snel verhuurd. Dat is niet alleen zonde van de ruimte, maar ook de buurt gaat erop achteruit. Hoe meer lege panden, hoe minder aantrekkelijk een straat wordt. Hierdoor neemt de leegstand alleen maar meer toe. Een transformatie van de winkelpanden kan het tij echter keren. Rabobank heeft berekend dat een derde van de leegstaande panden geschikt is om getransformeerd te worden tot woonruimte: genoeg voor maar liefst 14.0000 woningen.

Vastgoedondernemer David Maas kocht een aantal lege winkelpanden in de Drentse hoofdstad Assen. Hij wil er 25 appartementen en 27 hotelkamers van maken. “Van een leegstaand winkelpand kun je twee appartementen maken en voor elk €650 huur per maand vragen,” aldus Maas tegen het Financieel Dagblad.

Maas heeft goede ervaringen met het ombouwen van leegstaande ruimtes tot woningen. Eerder creëerde hij in een leegstaand kantoor al negentig appartementen. “Niemand wilde het hebben. Maar toen de appartementen in de verhuur gingen, stonden er 600 mensen op de stoep,” vertelt Maas.

Natuurlijk is niet elk winkelpand geschikt als woonruimte. Panden die zich bevinden in een hoofdstraat of winkelcentrum komen niet in aanmerking. Winkelpanden in zogenoemde ‘aanloopstraatjes’ naar het winkelhart zijn wel geschikt, schrijft Rabobank in een recent rapport. Deze panden zijn ideaal voor starters die dichtbij het bruisende stadscentrum willen wonen, of senioren die op zoek zijn naar een gelijkvloerse woning.Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info