PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

29-08-2018

Stijgende WOZ-waarde zorgt voor hogere huurprijzen

In 2018 is de gemiddelde WOZ-waarde van woningen voor het derde jaar op rij flink gestegen. Dit zorgt er niet alleen voor dat de prijzen van koopwoningen nog verder stijgen, maar heeft ook nare gevolgen voor huurders.

Gemiddeld € 230.000,-
Op basis van nieuwe cijfers van het CBS kan worden vastgesteld dat de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland dit jaar met 6,5 procent gestegen is ten opzichte van 2017. Momenteel bedraagt de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland € 230.000,-. In Amsterdam liggen de cijfers een stuk hoger, daar groeide de gemiddelde woningwaarde afgelopen jaar met maar liefst zeventien procent. Dit betekent dat de gemiddelde WOZ-waarde in onze hoofdstad nu maar liefst € 340.000,- is.

Van sociale huurwoning naar vrije sector
Hoe hoger de WOZ-waarde van een woning, hoe hoger de maximale huurprijs. Door de stijging van de WOZ-waarde is de maximale huurprijs van veel woningen direct gestegen. Wanneer een huurwoning vrijkomt en opnieuw verhuurd wordt, kan de prijs dus flink worden verhoogd.

Door de stijging van de huurprijzen kan het voorkomen dat veel sociale huurwoningen ineens in de vrije sector vallen. Als een woning een huurprijs boven de €710,68 mag krijgen, dan mag de woning in de vrije sector worden verhuurd wat er voor zorgt dat er geen huurbescherming is. Voor een woning met een waarde van €711,- kan dan bijvoorbeeld ook €1000,- per maand worden gevraagd.

Huurbescherming
Volgens de Woonbond stijgt de maximale huurprijs veel te snel, waardoor de huurbescherming bij veel woningen verleden tijd is. Dit moet volgens de Woonbond worden teruggedraaid. Ook vinden zij dat er enige vorm van huurbescherming moet komen in de vrije sector. Deze huurders verdienen ook bescherming tegen woekerprijzen, aldus de Woonbond.Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info