PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

10-05-2019

Duizenden koopwoningen opgekocht voor verhuur

Steeds meer investeerders zien brood in het verhuren van woningen, meldt RTL Nieuws. Ze zetten aangekochte koopwoningen om tot huurhuizen in de vrije sector. In sommige wijken is dat in een jaar tijd zelfs bij 1 op de 10 koopwoningen gebeurd. Vooral starters vissen daardoor achter het net.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarvoor is van 7,5 miljoen woningen in 2017 bekeken wat hun functie een jaar later was.

De grootste verschuiving vond plaats tussen koopwoningen en woningen voor particuliere verhuur. Bijna 100.000 koopwoningen uit 2017 werden door particuliere partijen in 2018 te huur aangeboden. De omgekeerde weg werd veel minder vaak bewandeld, waardoor ruim 27.000 woningen minder beschikbaar waren voor de koopmarkt.

Positie starters verslechterd
Stadsgeograaf Cody Hochstenbach aan de Universiteit van Amsterdam herkent de trend. "Vooral sinds 2013 zien we dat beleggers weer veel actiever worden. De rente bij de bank is laag, wat vastgoed een aantrekkelijk investeringsobject maakt, zeker met een goede huurprijs."

Volgens Hochstenbach hangt de opmars van investeerders samen met een verslechterde positie voor starters. "Beleggers richten zich net als koopstarters vooral op kleinere panden op centrale plekken. Zij kunnen over het algemeen zo'n woning in één keer betalen. Starters zijn veel meer afhankelijk van een hypotheek. Zij kunnen niet tegen investeerders opbieden en worden zo weggeconcurreerd."

Amsterdam en Utrecht
Wrang is volgens Hochstenbach dat de starter die niet kan kopen omdat hij wordt overboden, uiteindelijk regelmatig de doelgroep wordt voor de investeerder die zijn aangekochte pand wil verhuren. Vooral in de populaire centra van steden als Amsterdam en Utrecht is dit veelal aan de orde.

Zo is in een jaar tijd in de Amsterdamse Pijp en op de Wallen 1 op de 10 koopwoningen omgezet naar een huurwoning. Ook in toeristische trekpleisters als Renesse en Giethoorn is het percentage koopwoning dat vrije huur werd, vrij hoog. Mogelijk worden deze woningen ingezet voor recreatieve verhuur, verwacht Hochstenbach.

Bron: RTL NieuwsTerug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info