PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

27-09-2021

Explosieve stijging van ruim 35% voor energieprijzen zorgt voor chaos op de energiemarkt

Sinds vrijdag 1 oktober hebben energieleveranciers hun consumententarieven drastisch verhoogd. Volgens energievergelijker Gaslicht.com ligt deze verhoging zelfs zo rond de 500 euro gemiddeld per jaar voor een huishouden. Huishoudens die een contract hebben met een vast tarief voor langere tijd merken er relatief minder van dan de huishoudens met een variabel contract of die moeten overstappen op korte termijn. Wie namelijk een vast contract heeft en nog moet overstappen zal gemiddeld zo’n 400 - 500 euro per jaar meer kwijt zijn aan energie.

Deze immense stijging lijkt vooral een optelsom van factoren waar het grootste deel te wijten is aan de inkooptarieven van de energieleveranciers. Door de koude winter, het frisse voorjaar en de afname in gaswinning in onder andere Groningen slonk de gasvoorraad in Nederland erg snel. Daarnaast hebben door Corona veel mensen thuis gewerkt in het voorjaar. Ook dit heeft gezorgd voor meer vraag. Tel daar diverse ontwikkelingen op internationaal niveau met zowel Rusland als Azië bij op en je hebt recordprijzen voor energie te pakken. Als kers op de taart duwt de hogere prijs op CO2 de elektriciteitsprijzen nóg verder omhoog. Ondanks het besluit van de Tweede Kamer, die kortgeleden besloot om de energiebelasting met 375 miljoen euro te verlagen, zorgt deze cocktail aan factoren voor een explosie op de energiemarkt in Nederland.

Dat de vraag om elektriciteit in Nederland toeneemt is gemakkelijk te verklaren. Nederland verduurzaamt namelijk en wil van het dure gas af. Mede daardoor is er steeds meer elektriciteitsverbruik. Natuurlijk zorgen onder andere zonnepanelen en windparken voor de nodige duurzame energie maar mensen die nog niet over zijn op het duurzaam opwekken van eigen energie in de vorm van bijvoorbeeld deze zonnepanelen, worden nu dubbel geraakt. Zij gaan nu namelijk meer geld betalen voor energie én de prijzen van zonnepanelen stijgen steeds verder.

Vast vs. variabel tarief
Mensen die hun tarieven hebben vastgezet voor langere tijd, zijn op dit moment spekkoper en profiteren dus van de lage energietarieven. Iedereen met een variabel contract of een kortlopend (1-jarig contract) zal bij het overstappen óf bij het ingaan van de nieuwe variabelen direct merken dat de energierekening fors zal stijgen.

_Hoe is de elektriciteitsprijs opgebouwd + toekomstverwachting_
De elektriciteitsprijs is opgebouwd uit allereerst de kale stroomprijs, energiebelasting ODE en btw over het totaal. Deze vormen samen de leveringskosten. Dit is het tarief dat je betaalt per verbruikte kilowattuur, oftewel kWh. Deze leveringskosten worden nog verhoogd met de vaste leveringskosten en de netbeheerkosten. Dit zijn vaste kosten die vooraf bepaald zijn. Dit allemaal opgeteld is de elektriciteitsprijs die je betaalt. De overheid geeft je nog een ‘vermindering energiebelasting’ van de totale stroomkosten. Een mooie meevaller die er voor zorgt dat je hierna het totaal hebt aan stroomkosten. Nu is het zo dat het overgrote deel belastingen zijn die door de overheid opgedragen worden. De explosieve stijging die we nu meemaken is ongekend. Er is een mogelijkheid dat de overheid kan ingrijpen. Dit kunnen zij doen door de belasting te verlagen. Dit zorgt voor een verlichting voor velen.

We kunnen natuurlijk niet in de toekomst kijken. Maar door de tekorten aan gas, de toename in vraag naar elektriciteit én de naderende winter is de verwachting dat richting 1 januari, wanneer de nieuwe tarieven bekend gemaakt worden voor variabele contracten, deze tarieven nog verder zullen stijgen. Het hangt allemaal af van de herfst en de winter. Wordt er veel verbruikt, dan zullen deze tarieven niet snel dalen. Veel wind én zon zijn de sleutel voor meer kans op gunstige tarieven.



Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info