PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

01-10-2022

Huizenmarkt koelt razendsnel af: grootste prijsdaling ooit gemeten in één kwartaal

Huizen waren afgelopen zomer goedkoper. Tenminste, ten opzichte van eerder dit jaar. De prijzen op de huizenmarkt daalden in de maanden juli, augustus en september met zo'n 6 procent, ten opzichte van de drie maanden daarvoor (april, mei en juni). "De 'gekte' verdwijnt." Gemiddeld werd een huis verkocht voor een prijs van 425.000 euro, blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsvereniging NVM. De prijsdaling van kwartaal op kwartaal is de grootste ooit gemeten door de NVM.

Vergeleken met het derde kwartaal vorig jaar stegen de prijzen nog wel, met 2 procent. Maar ook dat wijst op een behoorlijke omwenteling op de huizenmarkt, want vorig jaar gingen de prijzen nog met 15 tot 20 procent omhoog.

Kopers terughoudender
Volgens waarnemend voorzitter Lana Gerssen van de NVM worden huizenkopers terughoudender. "De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen wel de gekte uit de markt. De keuzemogelijkheden voor kopers nemen toe met meer aanbod op de markt. Dat kan ook de starter op de woningmarkt helpen."

Voor zover een gebrek aan aanbod het probleem was voor de starter in kwestie dan. Door de stijgende hypotheekrente kunnen huizenkopers minder geld lenen. En als je minder kunt betalen voor een huis, maakt het wellicht niet zo gek veel uit dat dat huis ook iets goedkoper is geworden.

Duurdere nieuwbouw
Nieuwbouw is een ander verhaal. De prijs van nieuwbouwwoningen loopt nog altijd op, maar nieuwe projecten dreigen niet van de grond te komen, signaleren de makelaars. De onzekerheid over het economisch klimaat, prijsstijgingen en tekorten aan grondstoffen maken huizenkopers huiverig voor het doen van een grote aankoop, zoals een huis dat over een jaar of twee, drie wordt opgeleverd. De prijs van een nieuwbouwhuis is gemiddeld 8 procent gestegen, ten opzichte van een jaar eerder. Gemiddeld kost een nieuwbouwhuis 496.000 euro.Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info