PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

06-07-2023

Huren in de vijf grootste steden stijgen fors, aanbod daalt !

In de vijf grote steden zijn de huren in de vrije sector met 5 tot ruim 7 procent gestegen ten opzichte van een jaar geleden. Dat meldt huurwoningsite Pararius in de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar. Het gaat daarbij om de gemiddelde vierkantemeterprijs van nieuwe huurcontracten.

Pararius verklaart de prijsstijgingen door de groeiende krapte op de huurmarkt. In Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven werden de afgelopen drie maanden 27 procent minder huurwoningen in de vrije sector aangeboden dan een jaar eerder.

Verhuurders verkopen woningen
Een deel van de particuliere verhuurders zei de afgelopen tijd al woningen die vrijkomen niet opnieuw te verhuren, maar te verkopen. Ze vinden dat het rendement te laag wordt door kabinetsmaatregelen.

Volgens Pararius is de groeiende krapte dan ook geen verrassing. "Dit is een direct gevolg van de opeenstapeling van maatregelen die het kabinet heeft genomen en nog wil nemen", zegt directeur Jasper de Groot. Sinds dit jaar betalen particuliere verhuurders namelijk meer vermogensbelasting. En volgend jaar wil woonminister Hugo de Jonge maximumhuren invoeren voor een groot deel van de huursector.

Landelijk gezien is de gemiddelde vierkantemeterprijs met maar 0,4 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Die kleine stijging komt volgens Pararius door de sterke afname van het (duurdere) aanbod in de grote vijf steden. Daardoor weegt het (goedkopere) aanbod daarbuiten zwaarder op het gemiddelde. Het aantal huurwoningen dat vrijkwam daalde landelijk met 12,8 procent.

Vanwege de krapte willen mensen ook steeds vaker meer betalen dan de gevraagde huurprijs. Dit overbieden komt vooral voor in de vijf grootste steden, bleek uit een rondgang van de NOS. Pararius registreert de gevraagde huurprijs en heeft er geen zicht op als mensen uiteindelijk een hogere huur betalen omdat ze hebben overboden.

De uiteindelijke huur die mensen betalen in de vijf grootste steden is door die overbieders dus nog harder gestegen dan de 5 tot ruim 7 procent die Pararius registreerde.Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info