PROPERTY MANAGEMENT 
 Vastgoed Beheer & Consultancy


Nieuws


Terug naar overzicht

01-02-2024

Laagste aantal bouwvergunningen sinds 2016, vooral koopsector valt terug

In 2023 lag het aantal bouwvergunningen op het laagste punt in zeven jaar. Er werden slechts 55.000 afgegeven, een daling van 15% ten opzichte van het jaar tevoren. De terugval was het sterkst bij koopwoningen.

Het was alweer het tweede jaar op rij dat het aantal bouwvergunningen daalde. Bij koopwoningen liep het aantal bouwvergunningen met 23% terug, meldt het CBS donderdag. Voor huurwoningen werden 6% minder vergunningen verleend.

Saldo
In deze cijfers zitten niet de woningen die erbij komen door transformaties van bijvoorbeeld kantoren, maar ook niet de woningen die verdwijnen door sloop of een andere bestemming. Per saldo groeide de woningvoorraad met slechts 78.751, constateert het CBS, ver onder het kabinetsstreven om jaarlijks 100.000 woningen toe te voegen.De inzakkende bouwvergunningen zijn volgens het CBS een voorbode van een verdere daling. „Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd zal worden. De gemiddelde doorlooptijd vanaf de vergunningverlening tot realisatie is ongeveer twee jaar.”

In de periode 2017-2020 werden nog gemiddeld 68.000 vergunningen verleend. Tussen 2000 en 2008 was dat zelfs gemiddeld 80.000, voordat de financiële crisis de woningbouw in een diepe crisis stortte.

Koopwoningen
Het aantal vergunde koopwoningen is met 26.000 het laagste in tien jaar. Nieuw is dat er meer huur- dan koopwoningen zijn vergund, voor het eerst sinds het CBS in 2012 met de meting begon. De nieuwbouw van koophuizen heeft het zwaar door de opgelopen bouwkosten en hypotheekrente, terwijl de prijzen van bestaande koopwoningen vorig jaar juist lang daalden.
In de periode 2014 tot en met 2021 lag de verhouding van het aantal vergunde koop- en huurwoningen redelijk stabiel op ongeveer een derde huurwoningen en twee derde koopwoningen. In 2022 lagen deze twee al dichter bij elkaar.Terug naar overzicht


 

 
 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info